• Zakar István

Darvas-La Roche ház Nagyvárad

Frissítve: jan 21

Kerámia restaurálás, rekonstrukcióA Darvas-ház a Iosif Vulcan utca (egykori Rimanóczy) 11. szám alatt áll és méltán tekinthető a legeredetibb szecessziós stílusú váradi magánháznak, egy európai színvonalú századfordulós épületnek...


Az épület a második villa, amelyet a Vágó-testvérpár Váradon tervezett és egyik utolsó közös alkotásuk is egyben. Stilisztikai szempontból a terv a testvérpár második alkotói periódusához sorolható, melyre jelentős mértékben hatott a bécsi szecesszió geometrikus vonulata s amelyben véglegesen kialakult a Vágó-testvérek sajátos stílusa. Az épület annak a stilisztikailag egységesnek mondható csoportnak része, melyhez a Moskovits-palota, az Árkád Bazár vagy a mára elpusztult budapesti Feld színház (vagy Városligeti Színház) tartoznak és szorosan rokonítható a budapesti Schiffer-villával, melyet mintegy előrevetít. A ház a totális művészet jegyében fogant, mely egy sajátos és egységes környezet megteremtését tűzte ki célul. A Vágó-testvéreknek saját egységes filozófiájuk volt a műalkotásról, az építészeti alkotásról, nem vettek át vagy alkalmaztak már meglévő formanyelvet, rendszereket. (http://lexikon.adatbank.ro/muemlek.php?id=191)

Az épület bővelkedik apró, finom kerámia díszekben mind a homlokzaton, mind a belső térben. Ezek szakszerű restaurálása, illetve a meglévő minták alapján történő újragyártás a feladat.

Az első rész az egészből a homlokzaton található fehér mázas mintázott női akt restaurálása. A szobor valójában virágtartó, hiszen a kecses, ruhátlan figura egy nagyedényt ölel át, melyet bemélyedő eosin csillagok díszítenek.

Állapota kielégítőnek mondható, ugyan a deréknál metszett alsó elemen még a gyártásból eredő mély repedések találhatók. A szobor szennyezett felületű volt, mely szintén nem meglepő. Első lépésben ennek a kormos, poros szennyeződésnek az eltávolítása volt a cél. Miután ez megtörtént, eltávolítottam a korábbi hiánypótlásokat, azokat műgyantával helyettesítettem. A kötésidő után ezeket a felületeket visszacsiszoltam, festettem, majd felületkezeltem. A csillagok körüli illesztő hézagokat kifugáztam, visszaállítva a vélt eredeti állapotot.

A szobor restaurálása fontos volt a hideg idő beállta előtt, hiszen a felhasznált anyagok megfelelő kötéséhez szükséges a minimum 10 C fok körüli hőmérséklet. Ez szerencsére szeptember utolsó hétvégéjén még adott volt Nagyváradon, és a munka mellett lehetőségem nyílt ennek a csodálatos nagyvárosnak a vendégszeretetének élvezetére is szikrázó napsütés mellett…


KAPCSOLÓDÓ LINK:

Darvas-La Roche ház, Nagyvárad >>

  • Facebook - Black Circle

#ZakarIstvan

Tel: +36-20-91-11-263  |  Email: istvanzakar(kukac)yahoo.com

 

© 2018, Zakar István