Home  <<  Új épületek 

Új épületek

Kortárs kerámia design

Építészeti kerámia sem a régi korokban, sem ma nem jöhet létre az építő-, vagy az építtető határozott szándéka nélkül. Az itt bemutatott megvalósult munkák közös gondolkodások eredményei. Olyan terület ez, ahol a kerámia művészi tervezés kart karba öltve dolgozik építésszel, megrendelővel. Empátia és alázat a két legfontosabb tervezői attitűd a szakmai lehetőségek és korlátok tisztázása után. Ezek a kompozíciók évtizedekre, nagyon merész remények szerint évszázadokra szólnak, épülnek, hasonlatosan elődeink munkáihoz. Sok ezer év gondolkodása, mesterségbeli fogásai élednek újra ezekben a hatalmas munkákban. Tudom, hogy mindvégig arra törekedtem, hogy folytassam ezt a gyönyörű sort. Hiszem, hogy igyekezetem és erőfeszítésem ezrek életét teszi egy kicsit szebbé, jobbá.

 

HEPA (Magyar Exportfejlesztési Ügynökség)

Add some more info about this item...

January 01, 2020

Hova csináljátok ezeket a papírrepülőket? – Kérdezte mérnökhallgató fiam a HEPA (Magyar Exportfejlesztési Ügynökség) Kacsa utcai irodájának reprezentatív porcelán design falának képeit nézve. Valójában nekem ez az összhatás nem volt a fejemben sem a tervezéskor, sem a kész falat látva, de örültem neki, mert olyan véletlenszerű összecsengést mutat, ami mindig örömmel tölti el a tervezőt.

Padron

Mázas kerámia-üvegcsempe, Budapest, 2017

Bakó Zsófi építésszel közösen kialakított design fal, melynek érdekessége, hogy a plasztikus kerámia csempe mellett platinázott üveg csempe is a kompozíció szerves része. A két rokon anyag izgalmas párbeszédet folytat mind a természetes, mind a mesterséges megvilágításban.

Várkert Bazár

Mázas-mázatlan mozaik szökőkút, Budapest, 2014

A Várkert Bazár évtizedekig csúfította a budai rakpartot, ám mára megújulva várja a látogatókat. Az épület központi bejáratára Bálint Istvánnal közösen készítettünk kerámia mozaikból álló díszkutat. Az apró színezett mozaik szemek egy része mázatlan, anyagában színezett, míg másk részük színes mázzal festett.

Google

Budapest, 2016

A Google budapesti irodájának központi tárgyalója Vági Oszkár elképzelései mentén valósult meg. A Gellért fürdő impozáns belső terét álmodtuk meg egy modern technika segítségével, de a kerámia használatával.

Jánoshalmi kórház

Díszpárkányzat, Jánoshalma, 2011

A Jánoshalmi kórház tervezője Luchesi Ottó, aki azt adta feladatul e díszpárkányzat tervezésekor, hogy a felület színe a narancssárgától a bordón át a vörösökig, barnákig tartson. Erről, és a kórház funkcióról az áramló vér tematikája jutott eszembe, az, hogy ez az anyag az egészségünk biztosítója, létünk legfontosabb közvetítője és közege.

Kovács Margit kút

Rekonstrukció, padlóburkolat, Szentendre, 2014

Kovács Margit életművében a funkcionális plasztikus kompozíciók igen ritkák. Ezen ritka kivételek közé tartozik ez a kis magántulajdonban lévő, egykor egy óvoda udvarán működő szökőkút, melynek helyreállítása volt a feladat, illetve a kútnak helyet adó terasz burkolatának kialakítása.

Kovács Margit Múzeum

Mázatlan homlokzati kerámia, Szentendre, 2011

Kocsis Gáspár szentendrei építész keresett meg a nagyvonalú építészeti terv megvalósításával, melyet édesapjával, Kocsis Józseffel jegyez. A moduláris kompozíció közé a raszter hálóban Szentendre neves szobrászművészeinek egy-egy alkotása kapott helyet; Asszonyi Tamás, Csíkszentmihályi Róbert, Szabó Tamás, Szentirmai Zoltán.

Kassák Sarok, épületdíszek

Mázas kerámiadíszek, Budapest, 2010

Luchesi Ottó építész tervezővel készült munkám, mely méltó tisztelettel viszonyul Friedensreich Hundertwasser munkásságához. Színes geometrikus formák teszik játékossá a homlokzatot az erkélyek vonalában.

Semiramis Házak

Mázas díszpárkányzat, Budapest, 2004

Az Iparművészeti Egyetem (ma MOME) Kerámia szakának diplomaterve valósult meg 2004-ben Luchesi Ottóval közösen. A diploma munkám a pécsi Zsolnay gyárban készült, mely élmény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy úgy érezzem, az építészeti kerámia az én valódi utam.

Küküllővár

Mázatlan-mázas csempeburkolat, Küküllővár, Románia, 2013

A reneszánsz vár ma magántulajdon Erdély középső, keleti területén. Négy tornyának felső szintjén vendégszobák kerültek kialakításra.

Padlóburkolat

Mázatlan, rusztikus padlóburkolat, magánház, Albertirsa, 2012

A rusztikus, nyers színezett lapok közé szőnyegszerűen befekszik az ismétlődő motívumból álló mettlachi kompozíció.

Dinamikus csempeburkolat

Plasztikus mázas csempe kompozíció 2014

Egy kis építésziroda falát díszíti ez a különleges, plasztikus 'flow' mintájú kompozíció.

Kandalló

Plasztikus egyedi kandalló, Budapest, 2010

A régi angolszász kandallók mintájára készült elemek a beépítendő lakás modern architektúráját figyelembe véve.

Szökőkút, A víz körforgása

Mázas díszkút, Csemő főtér 2005.

Alföldi kistelepülés főterére készített kis kút békákkal, sok vízzel.

1 / 2

Please reload

  • Facebook - Black Circle

#ZakarIstvan

Tel: +36-20-91-11-263  |  Email: istvanzakar(kukac)yahoo.com

 

© 2018, Zakar István