Rekonstrukciók

Építészeti kerámia

A kerámia az építészetben évezredek óta jelen van. Kezdődött a téglával, folytatódott a mázas felületek kialakításával, melyek egyrészt megvédték az épülettestet, másrészt alkalmasak voltak kielégíteni az emberek ősi vágyát a díszítésre, illetve a történet mesélésre. Évszázadok során finomodott, tökéletesedett a technika, s a mázas, színes kerámia az épületek szerves része, elengedhetetlen esztétikai, funkcionális eleme lett.

 

Darvas-La Roche ház, Nagyvárad

Homlokzati kerámia rekonstrukció

A Darvas-ház a Iosif Vulcan utca (egykori Rimanóczy) 11. szám alatt áll és méltán tekinthető a legeredetibb szecessziós stílusú váradi magánháznak, egy európai színvonalú századfordulós épületnek...

Párisi udvar tetőcserép rekonstrukció

Budapest, 2019

A műemléki igényű tetőcserép gyártás az építészeti kerámia rekonstrukció világának hosszan húzódó akut problémája. Engem ez a kérdés 2018. nyaráig messze elkerült, viszont a Párizsi Udvar passzázsán dolgozva szemünk elé keveredett a 6. szinti felépítmények héjazása...

Párisi udvar mettlachi rekonstrukció

Budapest, 2019

A Párisi Udvar passzázsának Willeroy&Boch mettlachi padlóburkolata talán az egyik legnemesebb és legnagyszerűbb burkolat, amivel eddig dolgom volt. Első találkozásunk még 2002-ben esett, amikor a veszélyessé vált kimozgósodott, törött lapokat ki kellett cserélni...

Fekete Sas Palota

Mázas ornamentika rekonstrukció, Nagyvárad, Románia, 2015

​Komor Marcell és Jakab Dezső 1907-08. között épült, Nagyvárad központjában, a Körös partján épült hatalmas szálloda kerámiával gazdagon díszített homlokzatának legimpozánsabb egybefüggő ornamensének újragyártása.

Szentesi szecessziós ház

Homlokzati mázas kerámia rekonstrukció, 2017

Komor Marcell és Jakab Dezső első önálló és közös munkája, még Lechner Ödön tanítványaiként. Jakab még a művezetést is elvállalta, közvetlen helyszíni jelenléte pontosította a rajzokat, tette egyértelművé a bizonytalan részleteket.

Szent Gellért Fürdő

Fali mázas kerámia rekonstrukció, 2006

A Gellért fürdő férfi termál részének eredeti Zsolnay kerámia rekonstrukciója komoly kihívást jelentett, hiszen a mázas felületek különleges játéka nehezen volt visszaadható, újra gyártható.

KAPCSOLÓDÓ LINK

Fotókiállítás nyílt a 100 éves Gellért Fürdőről Radisics Milán képeiből >>

Kolozsvári Városháza órája

Mázas órakeret rekonstrukció, Kolozsvár, 2016

A kolozsvári városháza barokk tornyán lévő porcelán óra rekonstrukciója.

Széchenyi fürdő

Beltéri mázas kerámia rekonstrukció, fűthető pad gyártás, Budapest, 2008

A hatalmas fürdő épület férfiaknak épített termál részének felújítása során egy különleges, fűtött, íves pad került beépítésre, és több száz négyzetméternyi műemléki hatású mázas csempe.

Szent Lukács Fürdő

Előtéri mázas oszlop rekonstrukció, csempés kabinsorgyártás, 2009

A patinás, részben a török hódoltság idején épült fürdőben a központi bejárat tüzes türkiz oszlopai, épület elemei kerültek újragyártásra, illetve az un. csempés öltöző, mely rendkívül érdekes kompozíció a mázas ajtókeretekkel, porcelán polcokkal, akasztókkal, beégetett kabinszámokkal.

Hungária fürdő homlokzati

Lüszter mázas csempe rekonstrukció, Budapest, 2010

Az egykori fürdő főbejárata felett allegorikus alakok háttereként cseppformákat idéző színes, lüszteres lapocskákat készítettünk. A belső térben, annak bevilágító udvarába színes, mázas csempéink kerültek.

Uszoda felújítás

Teljes kerámia rekonstrukció, Rotterdam, Hollandia, 2014

Az 1928-as hollandiai olimpiai játékokra épült rotterdami uszoda felújítása során olyan összetett feladat megoldása volt az elvárás, ami komoly erőfeszítést igényelt minden, a munkában résztvevő kollégától, szakembertől.

Technical University

Mázas homlokzatdíszek rekonstrukció, Delft, Hollandia, 2013

A hatalmas, Hollandiára oly jellemző, téglaburkolatú egyetemi épület homlokzati struktúráját mázas "oroszlánok" törik meg, melyek hol lámpákat rejtenek, hol szellőző kürtők. Ezekből kellet 50 db-ot újra gyártani.

Párisi Nagy Áruház

Homlokzati rekonstrukció, Budapest, 2010

Az Andrássy út, mely a Világörökség része, Operaház utáni szakaszának legegyedibb épülete a kerámiaburkolattal díszített Párisi Nagy Áruház. Alsó portálrésze elpusztult, annak pótlása a tervrajzok alapján történt, színe hosszas egyeztetés eredménye.

1 / 2

Please reload

  • Facebook - Black Circle

#ZakarIstvan

Tel: +36-20-91-11-263  |  Email: istvanzakar(kukac)yahoo.com

 

© 2018, Zakar István